Hur långa längdstavar ska man ha?

När du valt dina skidor och pjäxor är det dags att hitta ett par stavar som passar. Rätt längd på stavarna är otroligt viktiga inom längdåkning. Inte bara för att det är med dessa du tar dig framåt. Längden på stavarna är också avgörande för att du ska få ut så mycket kraft som möjligt från varje stavtag, samt minska risken för skador. Det hjälper dig även upprätthålla en bättre åkteknik och åka mer energisnålt, och så så sätt orka längre. Har du planer på att genomföra ett tävlingslopp finns det även bestämda regler sedan hösten 2016 på hur långa stavarna max får vara.  

Nedan diskutera vi mer stavlängdens betydelse, hur man ska tänka och hur du själv kan räkna ut vilken stavlängd du ska ha.

Stavlängden skiljer sig åt för olika tekniker

Längden på stavarna skiljer sig åt beroende på vilken stil du tänkt utföra. Åker du klassiskt eller skate, är det alltså fördelaktigt att ha kortare alternativt längre stavar. En generell regler du kan utgå ifrån är att när du åker längdskidor i klassisk stil ska dina stavar ungefär gå till din axel. När du åker skate ska stavarna vara cirka 5 cm längre än din axel.

Räkna ut stavlängd för klassisk stil

Stavar för klassisk åkning är kortare än skatestavar. För längdåkning i klassisk stil bör stavarna nå ungefär till dina axlar. Men det finns även ett mer exakt mått som du kan använda, och det är att multiplicerar din kroppslängd i centimeter med 0,83. Är du 175 cm lång, skulle formeln alltså se ut såhär: 175 x 0,83 = 145,25 cm

Räkna ut stavlängd för skate & fristil

För skate bör stavarna vanligen nå ungefär upp till din näsa eller dina öron. Anledningen till detta är för att skate innefattar en annan åkteknik och längre stavar ger dig förutsättningarna till att du får bättre tryck i åkningen och bättre position på skidan när du skatear. För att räkna ut längden på skate-stavar använder du samma enkla former, men multiplicerar istället din kroppslängd med 0,89. Är du 175 cm lång, skulle formeln alltså se ut såhär: 175 x 0,89 = 155,75 cm

Om din ideala stavlängd ligger någonstans mellan två olika standardlängder så rekommenderar vi att du väljer den längre. 

hur långa längdstavar ska man ha?

Stavlängd för barn

Stavlängden för små barn är inte lika betydelsefull som för vuxna i och med att barn inte utsätts för samma typ av belastning. Med det sagt är det viktigare att tänka på att stavarna är till som ett hjälpmedel för att ta sig framåt och hålla balansen, samt att de inte är i vägen för skidorna. Många stavar för barn går även att justera i längd, +/- 20 centimeter, och kan därför anpassas till olika åkstilar och till barnets utveckling.

Tumregel för längd på stavar till barn

  • Barn upp till 4 år bör ha längdstavar som är ungefär 30-35 centimeter kortare än barnets längd.
  • Barn mellan 5-9 år bör ha längdstavar som är 25-30 cm kortare än barnets längd.
  • Tumregel: När barnet står i pjäxor på sina längdskidor och staven är nedtryckt i snön bör staven inte nå högre upp än till armhålan.

Varför spelar stavlängden roll?

Längden på stavarna har stor betydelse. Både för att upprätthålla en bra åkteknik, men även för att undvika skador. Åker du mycket skidor och är en längdåkare som utsätter din kropp för intensiv träning och tävlingar, så kan fel utrustning ha stor betydelse på ditt utförande och inte minst dina resultat. Med andra ord kan fel utrustning vara ett hinder för din utveckling och en anledning till att du inte når dina uppsatta mål med sporten. Längdskidåkning är en träningsform med repetitiva rörelser. Repetitiv och ensidig träning är tyvärr ofta anledning till överbelastningsskador. För att undvika detta är såklart en mångsidig träningsform det bästa, där kroppen utsätts för olika typer av träning och olika typer av belastning för att stärka upp kroppen. 

Kan man undvika skador genom att välja rätt stavlängd? Ja, åtminstone kan du minska risken. Genom att skaffa rätt stavlängd utifrån din längd kan du undvika:

  • Överbelastningsskador: Dessa är bland de vanligaste och kan påverka muskler, senor och leder. Har du fel stavlängd så att kroppens rörelser blir för “långt ifrån det normala” sliter det mer kroppen och du kommer öka risken att dra på dig en långvarig skada. 
  • Axel- och Armbågsskador: Eftersom stavtekniken är en central del i längdskidåkning, kan repetitiva rörelser orsaka skador som axelinstabilitet, rotatorcuff-skador eller armbågsproblem som tennisarmbåge. Rätt stavlängd hjälper dig att göra en bättre rörelse. Hela vägen från nacke till handled.
  • Ryggskador: Långvarig belastning och krävande kroppsställningar under skidåkning kan orsaka ryggskador. Rätt längd på stavarna hjälper dig hålla en bättre bålstabilitet, vilket i sin tur gör att du kan använda hela bålen för att få ner kraften i stavarna och på så vis minskas belastningen på ryggen. 

Maxlängd på stavar

Som tidigare nämnt finns det en tävlingsregel för hur långa stavar du max får använda. Denna regel har varit fastställd i tävlingssammanhang sedan hösten 2016 och omfattar klassisk längdskidåkning. Maxlängden är 83 procent av din kroppslängd då du har pjäxorna på fötterna, mätt upp till infästningen på stavarna (där handremmen fäster i handskaftet). Detta brukar vara cirka 84 procent av din kroppslängd utan skidor på fötterna.

Tidigare brukade man mäta från stavens spets till topp, vilket skulle motsvara 86 procent av kroppslängden. Detta sätt att mäta började dock snabbt ifrågasättas i och med att tjocklek på skidor skiljer sig åt, samt att infästningen på stavarna. Vissa fästen sitter nämligen 1 centimeter från toppen och andra fästen sitter 4 centimeter från toppen av stavens skaft.

Vi i Teamet förespråkar dock denna maxlängd (även om du inte ska tävla) och tycker det är det optimala måttet att utgå ifrån när det är dags för nya längdstavar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *